skip to Main Content

Zon, zee, strand, we zoeken het weer massaal op deze zomer. De perikelen bij Schiphol zijn er het levende bewijs van. Maar gelukkig heeft zon-, zee- en strand-minnend Nederland de afgelopen jaren ook een heerlijk vakantieoord weten te vinden waarbij u die beproeving niet hoeft te doorstaan… Zeeland! Alleen, gaan we er ook weer heen nu corona tijdelijk wat meer naar de achtergrond is verdwenen? Ervaren hotelexploitant Michel Kloeg (Kloeg Collection) vertelt er meer over.

“Zeeland was dé ontdekking van de afgelopen twee (corona)jaren. Wat we in Zeeland al lang wisten, en vele Nederlandse en buitenlandse toeristen met ons, werd nu ook door de rest van Nederland ontdekt. Direct nadat op 15 februari 2022 de coronamaatregelen werden opgeheven, begonnen de boekingen voor de carnavalsvakantie en later Pasen en Pinksteren dan ook al snel weer binnen te stromen. Sindsdien zien we een continue hogere bezettingsgraad en daarmee oplopende kamerprijzen. Dit is precies wat onze sector nodig had.

Hotelgasten wachten wat langer
Begin dit jaar zagen we traditiegetrouw de eerste boekingen binnenkomen voor campings en vakantieparken. Daar was de bezettingsgraad al vroeg bijzonder hoog. Hotelgasten zijn het vaak niet gewend om zo ver vooruit te zoeken. Zij wachten daar wat langer mee. De verwachtingen voor deze zomer waren desalniettemin hooggespannen en we zien naar volle tevredenheid dat gasten de weg zeer goed weten te vinden naar onze hotels.

Strand in Renesse, zonsondergang

Volgens en boven verwachting
Deze drukte was niet alleen volgens, maar zelfs boven verwachting. Het toerisme in Zeeland kende al jaren een duidelijke groei, een groei die volgens het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen) tot zeker 2030 nog zal doorzetten. 2019 was het beste jaar ooit en toen kwam corona. Nu lijken we de draad weer op te pakken waar we gebleven waren. De omzetten tot nu toe dit jaar in onze hotels heb ik nog niet eerder gezien, wel 10% hoger dan in het topjaar 2019. We hebben het nu, in de vakantieperiode, over bezettingsgraden van 90 tot 100%, uitzonderlijk hoog.

De verklaring
Deze beweging is overigens goed te verklaren. Veel meer Nederlanders weten de weg naar Zeeland nu te vinden en hebben de afgelopen jaren ervaren dat ze niet altijd 2.000 kilometer moeten reizen voor een mooie vakantie. Zelfs grote reisaanbieders als TUI spelen op de ontwikkelingen in en zijn zich nu op Zeeuwse bestemmingen aan het oriënteren. Daarnaast komen ook de Duitse en Belgische toeristen inmiddels massaal weer terug

Eén ‘maar’
We beleven een uitzonderlijk goed toeristenseizoen in Zeeland. Er is maar één ‘maar’ en dat is het personeelstekort waar veel exploitanten, ook ik, tegenaanlopen. De exploitatie van met name onze restaurants staat onder druk. Bij ons recent geopende (mei 2022) Hotel de Timmerfabriek hebben we bijvoorbeeld nog niet voldoende medewerkers kunnen vinden om ons restaurant 7/7 te kunnen openstellen.

Niks aan de hand voor gasten en eigenaars
Voor onze gasten en de eigenaren van onze hotelkamers is er overigens niks aan de hand. De kamers kunnen wel gewoon aangeboden worden; gasten eten toch meestal niet iedere dag van hun verblijf in ons restaurant. Maar voor exploitanten is het personeelstekort dus wel een absolute zorg. Ik maak me dan ook totaal geen zorgen over het toerisme op zich, dat gaat zeker gestaag verder groeien, daar ben ik van overtuigd en velen met mij. Maar het personeelstekort, naar die ontwikkeling ben ik de komende jaren wel erg benieuwd.”

Wij verwelkomen u graag in het mooie Zeeland!
Is investeren in recreatief vastgoed iets voor u? Of twijfelt u nog en wilt u er eens over van gedachten wisselen? Neem contact met ons op. We vertellen er graag alles over! Bel 088 1900 222 of mail naar info@teamleisure.nl.

Bekijk ook:

Recreatief vastgoed. Juist nu!

Kan ik dan nergens meer heen met mijn vermogen? Je vraagt het je vandaag de…

Boutique Hotel Philippine in PZC

Of Boutique Hotel Philippine een succes wordt, is geen vraag. Gasten staan Pasen 2025 in…

Belangstelling voor Hotel Sint Joris in Middelburg slaat alles

Voor de argeloze bezoeker moeten er nog wat draken worden verslagen vóór Hotel Sint Joris…

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven over de voortgang van een project, als eerste horen wanneer een project in verkoop gaat én andere interessante nieuwsberichten ontvangen? Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.

Back To Top