skip to Main Content

Wanneer u wilt investeren in recreatievastgoed, spreekt de investering met het hoogste rendement u wellicht het meeste aan. Logisch! Maar let op: kijk bij de vergelijking van projecten verder dan het zogeheten netto rendement dat u voorgespiegeld krijgt. Hier bestaan namelijk verschillende varianten van.

Netto rendement komt voort uit de berekening van de inkomsten minus de kosten. Klinkt vrij simpel, toch? Dus hoe kunnen er dan meerdere varianten van een netto rendement bestaan? De crux zit hem in hoe en waar de lijn van de inkomsten en kosten getrokken wordt. Aan het eind van een jaar of op de lange termijn. Bij de inkomsten en uitgaven van het project of breder. Met een roze bril op of een minder opzichtig montuurtje.

Zo berekenen wij de huurinkomsten
Laten we beginnen bij het berekenen van de huurinkomsten. TEAM Leisure kiest hierbij voor het ‘minder opzichtige montuurtje’. Met andere woorden, we zetten defensief in. In het eerste kalenderjaar gaan we bijvoorbeeld uit van een bezettingsgraad van 55%. Vaak valt dit in de realiteit hoger uit. En we zijn realistisch over de verhuurprijzen. Daarbij houden we rekening met het hoog- én laagseizoenen.

Met deze kosten houdt iedereen rekening
Bijna iedere aanbieder houdt bij de berekening van het netto rendement rekening met onderhoudskosten. Denk aan kosten voor schilderwerk, technisch onderhoud en overige werkzaamheden aan het gebouw. Ook beheerskosten voor de exploitant en energiekosten zijn bijna altijd in het netto rendement meegenomen.

Hoe zit het met de vervanging van inventaris?
Mooi, daar hoeft u zich dus geen zorgen over te maken. Maar hoe zit het met de vervanging van het inventaris? Wat als het meubilair, de stoffering en het sanitair in uw recreatiewoning, -appartement of hotelkamer ooit versleten raakt en vervangen moet worden? Die kosten worden door veel aanbieders niet of nauwelijks meegenomen in het netto rendement. Dat is dus een onaangename verrassing voor over een jaar of tien à vijftien.

Bij TEAM Leisure projecten nemen we deze vervangingskosten wél mee. Dat doen we bij de berekening van het netto rendement én in praktische zin: van de verhuurinkomsten zet de eigenaar vanaf het begin een deel opzij dat gespaard wordt op de rekening van Vereniging van Eigenaren (VvE); speciaal voor dit doel. Daar heeft u dus geen omkijken naar.

Ook gemeentelijke lasten zijn bij ons in het rendement meegenomen
Als eigenaar van recreatievastgoed krijgt u bovendien te maken met gemeentelijke/lokale belastingen. Ook met dit kostenaspect houden veel aanbieders geen rekening. TEAM Leisure wel. Op basis van referentieonderzoek schatten we de WOZ-waarde en hoogte van de gemeentelijke lasten in. Zo weet u wat u kunt verwachten én dat u deze kosten niet meer met het netto rendement moet verrekenen. Dat hebben wij al voor u gedaan.

Meerjarig Onderhouds Plan (MJOP)
Voor de TEAM Leisure projecten wordt altijd een MJOP gemaakt zodat ook de kosten van onderhoud in de verdere toekomst goed inzichtelijk zijn. Een reservering t.b.v. deze toekomstige kosten wordt ook altijd meegenomen in de rendementsberekeningen zodat er optimaal geanticipeerd wordt op kosten en uitgaven in de toekomst. Dit draagt ook bij aan het principe dat netto ook écht netto is.

Het verschil is al gauw 1,0 tot 1,5%
Door de verschillende interpretaties van ‘netto’ zijn de rendementsverschillen van diverse aanbieders al gauw 1,0 tot 1,5%. Zo kan het dus zomaar zijn dat een netto rendement van 4,5% van partij A gunstiger uitpakt dan het netto rendement van 5,5% van partij B. U moet dus in voorkomende gevallen goed opletten dat u geen appels met peren vergelijkt.

Precies weten waar u aan toe bent, geen verrassingen
Bij TEAM Leisure is het dus heel simpel: bij ons is netto ook écht netto doordat we rekening houden met alle mogelijke kosten, binnen en buiten het project. Natuurlijk gunnen we u gouden bergen, maar ze onterecht beloven, doen we nooit. Onze netto rendementen, gemiddeld tussen de 4 en 6%, zijn realistisch. We presenteren deze helder en transparant, inclusief de volledige berekening ervan. Zo weet u van A tot Z waar u aan toe bent voordat u ergens ‘ja’ tegen zegt.

Variabele factor
Tot slot nog even dit: in veel projecten kunt u ook zelf gebruikmaken van uw recreatievastgoed, meestal zo’n 42 dagen per jaar. Wanneer u daar gebruik van maakt – doen hoor, dan geniet u dubbelop van uw investering! – kan dit invloed hebben op het rendement. Het ligt er maar net aan of u in het hoogseizoen gaat (en dus zeer waarschijnlijk hoge huurinkomsten misloopt) of last minute voor een verblijf in het laagseizoen kiest wanneer u ziet dat uw suite of appartement niet verhuurd is. In dat geval zal het niet of nauwelijks invloed op het netto rendement hebben. Wist u overigens dat het sociaal rendement van eigen gebruik onbetaalbaar is? Hoe dan ook: geniet van uw mooie investering!

Bekijk ook:

Recreatief vastgoed. Juist nu!

Kan ik dan nergens meer heen met mijn vermogen? Je vraagt het je vandaag de…

Boutique Hotel Philippine in PZC

Of Boutique Hotel Philippine een succes wordt, is geen vraag. Gasten staan Pasen 2025 in…

Belangstelling voor Hotel Sint Joris in Middelburg slaat alles

Voor de argeloze bezoeker moeten er nog wat draken worden verslagen vóór Hotel Sint Joris…

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven over de voortgang van een project, als eerste horen wanneer een project in verkoop gaat én andere interessante nieuwsberichten ontvangen? Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.

Back To Top