skip to Main Content

Geen architect kan een rijke historie ontwerpen. Geen metselaar kan muren eeuwenoude verhalen laten vertellen. En geen interieurdesigner kan zo’n authentiek karakter in een ruimte brengen als dat een monument van zichzelf in zich heeft. Kortom: monumenten kun je niet maken, die moet je koesteren. Dat is wat TEAM Concepts regelmatig doet. TEAM Concepts is het zusterbedrijf van TEAM Leisure. Het team ontwikkelt de projecten die TEAM Leisure verkoopt. Hieronder vallen nieuwbouwprojecten, maar dus ook renovaties van oude monumenten. Samen met partners conserveert TEAM Concepts deze voor de toekomst en maakt er luxe hotels van. Het zijn stuk voor stuk pareltjes in onze collectie.

Boutique Hotel Rijks
Een goed voorbeeld is Boutique Hotel Rijks in Goes. Dit ‘Oude Manhuis’ stamt uit 1655. Het gebouw overleefde eeuwen en oorlogen. Het diende onder meer als bejaardentehuis, militair hospitaal, armenopvang, school en opslagruimte. En nu is het een luxe boutique hotel. Die rol paste dit Rijksmonument als een jas, want juist in zo’n type hotel spelen authenticiteit en sfeer de hoofdrol en daar staat dit monument bol van.

De eerste aanblik van het hotel is overweldigend. Die grote, imposante, monumentale, authentieke voorgevel vertelt een verhaal op zich. Dat verhaal gaat verder zodra u door de zware voordeur naar binnen stapt. De sfeer binnen in het hotel is fantastisch! Overal vindt u oude elementen, zoals prachtige oude raampartijen en karakteristieke balkenplafonds. Ook leuke details, zoals de lage deuren die laten zien hoe klein men driehonderd jaar geleden was, en de tegeltjesvloer in de ontbijtruimte geven het hotel die unieke sfeer die alleen een oud monument kan bieden.

Gasten genieten nu van al dit moois in combinatie met de excellente service van Kloeg Collection. Boutique Hotel Rijks biedt hen een prachtig City Hotel, een perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes in Goes en omgeving en een unieke beleving in sfeer, luxe en comfort.

Hotel De Timmerfabriek
De Timmerfabriek in Vlissingen is een tweede voorbeeld van hoe historie en hedendaags comfort op een geweldige manier samenkomen. Het gebouw zelf dateert van 1914 en was onderdeel van de Scheldewerf waar vele decennia Nederlandse scheepvaartgeschiedenis werd geschreven. Jarenlang was het de plek waar honderden timmerlieden aan prachtige houten scheepsinterieurs werkten. Deze historie is in De Timmerfabriek nog steeds voelbaar. Wanneer u bedenkt dat onder het grote atrium de scheepsinterieurs van verdieping naar verdieping werden getakeld, ziet u ze haast nog hangen. U hoort nog het kloppen en zagen van de timmerlieden en ruikt de geur van het hout.

In dit bijzondere monument wordt nu een fantastisch concept gerealiseerd, volledig uniek in zijn soort: een werelds 4-sterren-plus City Hotel. Er komen verschillende verblijfsmogelijkheden in. Van knusse, luxe hotelkamers tot stoere loftappartementen en van compacte businessunits tot een uitzonderlijk ruim penthouse. De begane grond wordt een bruisende omgeving met een brasserie, een bar en een schitterend buitenterras. En dit alles in de industriële setting van dit robuuste, maar toch ook sierlijke gebouw.

Hotel St. Joris
Als derde voorbeeld kunnen we natuurlijk niet voorbij gaan aan Hotel St. Joris, vernoemd naar het prachtige monument waarin dit hotel gerealiseerd wordt: Sint Jorisdoelen. Het originele pand werd in 1582 gebouwd als onderkomen voor het Sint Joris schuttersgilde. In 1940 werd het gebouw als gevolg van een grote brand na een bombardement volledig verwoest. Het duurde vele jaren voordat Sint Jorisdoelen volledig terug in originele stijl herbouwd werd met de kenmerkende oude stenen, chique raampartijen en sierlijke ornamenten. Het resultaat is echt fantastisch.

Dankzij het respect voor de historie van het monument en de zorgvuldigheid en het vakmanschap van de bouwers ademt Sint Jorisdoelen straks weer de sfeer van 1582. In deze sfeer zullen de gasten van Hotel St. Joris genieten van hedendaagse luxe en comfort. Het prachtige monumentale hart van Middelburg, waar Hotel St. Joris in gelegen is, en de mooie tuin achter het pand vormen een oase van rust. Loop de deur uit en u staat in het bruisende centrum van deze mooie stad. Hotel St. Joris is momenteel in ontwikkeling en wordt naar alle waarschijnlijkheid in 2022 geopend.

De verrassingen
Het klinkt op deze manier vrij eenvoudig, maar voordat een oud monument geschikt is om als luxe hotel te dienen, moet er veel gebeuren. In veel gevallen is er sprake van achterstallig onderhoud en gebreken. Een monument moet daarom vaak eerst volledig worden gestript. En dan komen de verrassingen. Versleten elementen die vervangen moeten worden. Verborgen constructies die roet in de originele plannen gooien. Maar vooral ook verborgen pareltjes. Een karakteristiek balkenplafond onder het gips. Een authentieke tegelvloer onder het linoleum. En prachtige houten elementen onder drie lagen verf.

Duurzaamheid en comfort
Na het strippen begint het opbouwen. Een belangrijk onderdeel daarvan is verduurzaming. Oude monumenten worden van binnenuit volledig geïsoleerd. Vloeren, muren en dak, alles wordt aangepakt. Bovendien wordt er een modern klimaatsysteem geïnstalleerd zodat het monument voldoet aan de eisen van nu én klaar is voor de toekomst. De toekomst als hotel, dus alle ruimtes worden hierop ingericht. In overleg met een interieurdesigner wordt er een interieurstijl ontworpen die complementair is aan de historie en sfeer van het gebouw en tegelijkertijd de luxe en het comfort biedt waar hedendaagse gasten van willen genieten.

Behoud van het monument
De grote uitdaging bij deze veranderingen is om zoveel mogelijk de authenticiteit van het monument te behouden. Het is een continue afweging tussen historie en hedendaags comfort. Deze afwegingen worden samen met de monumentencommissie van de gemeente gemaakt. Wat moet behouden blijven? En waar kan een compromis gesloten worden om het monument geschikt te maken voor zijn nieuwe bestemming en daarmee te behouden voor volgende generaties? Juist doordat deze beslissingen weloverwogen gemaakt worden, ontstaat die perfecte balans tussen een oud karakteristiek monument en een hedendaags luxe hotel. Een hotel bomvol karakter, sfeer en comfort. Onbetaalbaar.

Bekijk ook:

Recreatief vastgoed. Juist nu!

Kan ik dan nergens meer heen met mijn vermogen? Je vraagt het je vandaag de…

Boutique Hotel Philippine in PZC

Of Boutique Hotel Philippine een succes wordt, is geen vraag. Gasten staan Pasen 2025 in…

Belangstelling voor Hotel Sint Joris in Middelburg slaat alles

Voor de argeloze bezoeker moeten er nog wat draken worden verslagen vóór Hotel Sint Joris…

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven over de voortgang van een project, als eerste horen wanneer een project in verkoop gaat én andere interessante nieuwsberichten ontvangen? Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.

Back To Top