skip to Main Content

Wanneer we een nieuw project op de markt brengen, krijgen we wel eens de vraag of hier nog wel ruimte voor is. Is Zeeland niet al verzadigd als het om recreatiebedden gaat? Ons antwoord? Nee, nog lang niet! En dat roepen we niet alleen. Studies tonen het aan en hoteliers merken het in de praktijk. Zo ook Michel Kloeg, eigenaar van de Zeeuwse hotelorganisatie Kloeg Collection.

“De hotels in onze Kloeg Collection zaten zo goed als 100% vol in de zomer van 2021. We kwamen eigenlijk nog honderden bedden te kort”, begint Michel. “Dat is wat ik zelf ervaar en ik hoor het van meer collega’s in Zeeland. De cijfers van het Nationaal Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) bevestigen dit beeld ook en het bureau voorspelt een significante groei de komende jaren. Bij het NBTC werken dagelijks wel 80 toerisme-experts aan deze materie, kortom daar is veel expertise aanwezig.

Coronajaar
Het afgelopen jaar was wellicht niet geheel representatief voor een gemiddeld jaar in het toerisme in Zeeland. Corona drukte nog een flinke stempel op het geheel. Veel Nederlanders vierden vakantie in eigen land. Aan de andere kant zagen we dat veel buitenlandse toeristen wegbleven. Normaal hebben we een bezetting van zo’n 60% door Duitsers, dit jaar was dat door corona maar 22%, maar de compensatie in bezetting kwam (net als in 2020) vooral door de Nederlandse vakantiegangers die in eigen land verbleven. Door deze beweging is onze doelgroep alleen maar groter geworden.

Na corona
De verwachting is namelijk dat een deel van de Nederlandse toeristen, dankzij een positieve ervaring, zal terugkomen. Van de buitenlandse toeristen weten we dat ze staan te popelen om de Zeeuwse kust weer op te zoeken zodra het kan. De groei van de Zeeuwse economie zal dus mogelijk nog groter worden dan in 2019 al door het NBTC is voorspeld: 156% tot 2030 ten opzichte van het jaar 2019.

Zeeland veruit de winnaar
Geldt dit voor heel Nederland? Nee. Er zijn rapporten over bezettingsgraden van 10-15% in Amsterdam, mede doordat zakelijke gasten wegblijven en ik hoor ook de ervaringen van vakgenoten door het hele land. Dan is er maar één conclusie: Zeeland wint het gewoon; ‘by far!’.

Vliegangst en -schaamte
De positieve verwachtingen voor het toerisme in Zeeland worden overigens extra gesterkt door het groeiende fenomeen van vliegangst en vliegschaamte. De eerste zit hem in de vraag: ‘Kan ik nog wel terug naar huis als ik ver op vakantie ga?’ en in het besef ‘Hé, ik hoef niet te vliegen om een leuke vakantie te beleven.’ Vliegschaamte groeit daarnaast hard mee met het steeds sterker wordende besef dat vliegen schadelijk is voor het milieu.

Luxer aanbod
Dat er hotels gebouwd en herontwikkeld worden is ook nodig om aan de veranderende wens van toeristen te voldoen. Mensen willen steeds meer luxe tijdens hun vakantie en zijn ook bereid om hiervoor te betalen. De inmiddels al wat oudere campings, vakantieparken en hotels moeten hier dus op aangepast worden. Dat is wat je nu ziet gebeuren.

Nog lang niet genoeg bedden
Het rapport van de experts, mijn eigen ervaringen en dit soort trends geven mij de rust en het vertrouwen dat het toerisme in Zeeland mooie jaren tegemoet gaat. Sterker nog, ik denk dat het na corona sterker dan ooit zal terugkomen. In dat licht kun je stellen dat er nog lang niet genoeg toeristische bedden in Zeeland zijn. Als dit zo doorgaat, zou ieder hotel de komende tien jaar 50% moeten groeien. Dat zal niet gebeuren, dus des te meer juich ik de initiatieven van TEAM Leisure en haar zusterbedrijf TEAM Concepts toe.”

Bekijk ook:

Recreatief vastgoed. Juist nu!

Kan ik dan nergens meer heen met mijn vermogen? Je vraagt het je vandaag de…

Boutique Hotel Philippine in PZC

Of Boutique Hotel Philippine een succes wordt, is geen vraag. Gasten staan Pasen 2025 in…

Belangstelling voor Hotel Sint Joris in Middelburg slaat alles

Voor de argeloze bezoeker moeten er nog wat draken worden verslagen vóór Hotel Sint Joris…

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven over de voortgang van een project, als eerste horen wanneer een project in verkoop gaat én andere interessante nieuwsberichten ontvangen? Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.

Back To Top