skip to Main Content

In de jaren ‘60 was er een flinke opmars in de recreatieve sector in Zeeland. De bouw van campings, vakantieparken en hotels explodeerde in de drie decennia daarna. Een groot deel van de accommodaties uit die gloriejaren is inmiddels verouderd en toe aan een flinke update. Een update naar de tijd van nu, met hogere verwachtingen en bouwstandaarden. We spraken over dit onderwerp met Paul Huges van projectontwikkelaar TEAM Concepts, het zusterbedrijf van TEAM Leisure.

De gemiddelde recreant anno nu wil iets anders dan de recreant van pakweg dertig jaar geleden. Tijdens de vakantie en korte uitjes tussendoor willen recreanten meer comfort en luxe ervaren dan ze thuis gewend zijn en dat is vaak al aardig wat. Dat betekent dus nogal wat voor veel accommodaties in onze provincie. Die moeten vervangen of flink geüpdatet worden.

Transformatie
Je ziet dat de recreatiebranche hier de laatste jaren actief op inspeelt. Grote campings worden getransformeerd naar luxe vakantieparken met moderne vakantiehuizen en oude hotels krijgen een serieuze facelift of worden zelfs volledig nieuw gebouwd. In dat laatste segment is ook TEAM Concepts actief. “Wij transformeren oude, soms zelfs vervallen accommodaties tot luxe leisure concepten, passend bij de recreatiewensen van nu.”

Van oud naar mooi
Het is niet altijd een oud hotel dat TEAM Concepts transformeert. “Soms gaat het ook om een mooi, historisch gebouw waar een nieuwe bestemming voor wordt gezocht of een vervallen, voormalige eetgelegenheid op een prachtige plek aan de Zeeuwse kust. Goede voorbeelden zijn onze projecten Hotel De Timmerfabriek te Vlissingen, Hotel St. Joris te Middelburg en Boutique Hotel Helder te Renesse. Stuk voor stuk projecten die een positieve boost geven aan hun omgeving. Dat is ook waarom mensen eigenlijk altijd blij zijn met onze initiatieven; omdat we van iets ouds weer iets moois maken.”

Vol?
Raakt het niet een keer vol, met al die nieuwe accommodaties? “Die vraag horen we wel eens vaker. Maar wat je ziet, is dat de branche niet zozeer extra recreatie-eenheden toevoegt, maar oude vervangt en daarbij vaak op minder eenheden uitkomt dan daarvoor. Dit komt doordat de accommodaties anno nu ruimer opgezet zijn en er dus per saldo minder terugkomen. Per saldo dus minder vol én mooier!”

Nog volop kansen
“Dit is een van de redenen waarom we nog een flinke weg te gaan hebben. Het toerisme in Zeeland groeit namelijk razendsnel, maar het overgrote deel van de accommodaties, misschien wel meer dan 50%, is nog niet aangepast op de wensen van de huidige recreant. Er zijn dus snel meer luxe accommodaties nodig om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Daar dragen we natuurlijk graag aan bij.”

Hogere bezettingsgraden en verhuurprijzen
“Alle hotels en projecten die we realiseren, worden direct door de markt opgepikt. Het verschil in bezettingsgraden en verhuurprijzen tussen onze hotels/projecten en oudere accommodaties is enorm. Recreanten willen graag luxe ervaren en zijn bereid hier meer voor te betalen. Maar dan moeten ze die optie wél hebben. Er moet dan ook de komende jaren nog een grote slag geslagen worden om het toerisme in Zeeland vitaal te houden en optimaal te kunnen bedienen.”

Uitdagingen
Klinkt als ‘gaan met die banaan, gas erop!’, maar zo eenvoudig is het helaas niet. “Wij willen wel, de omgeving ook en aan de gemeente en provincie zal het ook niet liggen. Iedereen wil vernieuwing en voorspoed, maar (Europese) wet- en regelgeving zorgt nog voor grote uitdagingen. Onder meer kustvisies, bouwnormen, thema’s als stikstof en PFAS, almede internationale duurzaamheidsmaatregelen gooien vaak roet in het eten.” Regelgeving wordt een steeds grotere opgave als het gaat om ontwikkelingen en innovaties.

Enorme & leuke opgave
“Het goede nieuws is: we kennen de weg, zeker in Zeeland. Dankzij onze goede contacten met de overheid en de deskundige adviseurs en bedrijven waarmee we omringd zijn, weten we ons door de uitdagingen heen te laveren. Er ligt een enorme opgave, maar wij vinden het steeds weer een leuke uitdaging. Vol energie en ambitie willen we, samen met onze partners en investeerders, bijdragen aan een gezonde recreatiesector én een nog mooier Zeeland. Daar gaan we voor!”

Bekijk ook:

Recreatief vastgoed. Juist nu!

Kan ik dan nergens meer heen met mijn vermogen? Je vraagt het je vandaag de…

Boutique Hotel Philippine in PZC

Of Boutique Hotel Philippine een succes wordt, is geen vraag. Gasten staan Pasen 2025 in…

Belangstelling voor Hotel Sint Joris in Middelburg slaat alles

Voor de argeloze bezoeker moeten er nog wat draken worden verslagen vóór Hotel Sint Joris…

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven over de voortgang van een project, als eerste horen wanneer een project in verkoop gaat én andere interessante nieuwsberichten ontvangen? Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.

Back To Top