skip to Main Content

Aan het Philipsplein, het gezellige dorpsplein waaraan Boutique Hotel Philippine komt te liggen, zit onder meer Café-Restaurant De Zwaan. Het is een bruisend bruin café waar het altijd gezellig is, met daaraan vast een groot restaurantgedeelte en een heerlijke tuin waar u in een gemoedelijke sfeer van de lekkerste gerechten kunt genieten. Het wordt gerund door Olaf en Barbara.

“Mijn opa was mosselvisser”, begint Olaf. “Hij viste op zee en bracht de mosselen naar de Braakman waar ze verwaterd werden. Van hieruit gingen de mosselen naar de haven in Philippine en door naar België en Noord-Frankrijk. Vlak voor de Watersnoodramp in 1953 was het hier klaar. Veel handelaren en vissers zijn toen naar Yerseke verhuisd. Anderen zijn in de loop der jaren een restaurant gestart.”

Hoe het vroeger was
Olaf’s vrouw Barbara, een uiterst enthousiaste gastvrouw, neemt het woord over. “Olaf weet het meeste over de geschiedenis van Philippine, hij is hier opgegroeid. Het leuke is dat ook veel gasten geïnteresseerd zijn in de historie van het dorp. We hebben hier dan ook volop flyers en boeken liggen over hoe alles is ontstaan en in ons restaurant hangen allemaal oude foto’s en schilderijen van hoe het hier vroeger was.”

Trots op Philippine nu
Barbara zelf is vooral ook trots op het nu. “Philippine is echt een uniek mosseldorp. Nergens anders zie je dat mosselen rechtstreeks van de havens van Yerseke naar de restaurants worden gebracht. Er zit geen verdeler tussen, er gaat geen tijd verloren, de mosselen zijn verser dan vers en worden dagelijks in grote jute zakken rechtstreeks aan de restaurants geleverd.”

Samen sterk
Die restaurants hebben één gemeenschappelijk kenmerk, de verse mosselen, maar zijn tegelijk ook allemaal heel anders. “Ieder restaurant in Philippine heeft zijn eigen sfeer. Gasten kiezen zelf welke sfeer het beste bij ze past. We zijn dus geen concurrenten, maar versterken elkaar juist. En we helpen elkaar. Regelmatig zie je weer eens iemand in een witte koksbuis de straat oversteken naar een collega om even wat voorraad uit te wisselen. Mosselen, peterselie, wat dan ook, als je een keer

Verkiezing mosselwijn van het jaar
De nauwe samenwerking blijkt ook uit een fantastisch gezamenlijk evenement: de verkiezing van de mosselwijn van het jaar. “Voor corona was het een grote happening waar alle restaurateurs, leveranciers en hoogwaardige gasten zoals de Vlaamse burgemeesters graag bij aanwezig waren. Het was vechten om een plekje. De wijnen werden blind geproefd in combinatie met de mosselen en diezelfde avond werd de winnende wijn bekend gemaakt. Die werd vervolgens door alle restaurants in Philippine besteld.”

Zo leuk!
In verband met corona werd de verkiezing enkele jaren ‘en petit comité’ gehouden, maar dit jaar wordt de traditie terug opgepakt. “Maar dan in een ander jasje. De nieuwe generatie pakt het stokje over. Ze gaan er weer een groots evenement van maken. Ik ben heel benieuwd en heb er nu al zin in! Net zoals in de Mosselfeesten die hier ook ieder jaar eind augustus worden gehouden. De braderie, rommelmarkt, liveoptredens in de kiosk op het Philipsplein en de mosselsteekwedstrijd tussen amateurs en restaurateurs. Zo leuk altijd!”

Het hotel? Geweldig!
Barbara kijkt ook enorm uit naar de komst van Boutique Hotel Philippine. “Ik vind het geweldig en zie alleen maar mogelijkheden. In Philippine is echt behoefte aan dit hotel. Gasten geven vaak genoeg aan het jammer te vinden dat ze nog moeten rijden en dus geen flesje wijn kunnen bestellen. Met de komst van het hotel kunnen wij als restaurateurs dus ook beter aan de wensen van onze gasten voldoen. En ze kunnen er eens op uit om de regio te verkennen. Er zijn zoveel mooie fiets- en wandelroutes, zoveel mooie steden in de buurt en ook prachtige natuurgebieden. Alles is vlakbij.”

Het hele jaar door
Maar naar Philippine zelf komen toeristen toch vooral voor de goede, verse mosselen. “In de zomermaanden juli en augustus is het hier het drukst, maar het mosselseizoen begint al half juni met de hangcultuurmosselen. Het is dan altijd een kwestie van goed plannen om deze periode precies te laten aansluiten bij de start van het bodemcultuurseizoen in juli. Je wilt namelijk van begin tot eind versheid en kwaliteit leveren. Daar zijn alle restaurants in Philippine heel alert op. We hebben allemaal de goede naam van Philippine hoog te houden, dus gaan stuk voor stuk alleen voor de best mogelijke kwaliteit. Die kunnen we leveren tot aan maart. Daarna moet je de mossel even met rust laten zodat hij zich kan voortplanten. In die periode gaan we tijdelijk over op asperges. Zo hebben we gasten het hele jaar door veel te bieden.”

NIEUW: BOUTIQUE HOTEL PHILIPPINE

Een parel aan de oppervlakte. Ons eerste project in Zeeuws-Vlaanderen, een glimmende parel binnen een culinair ‘mekka’ dat letterlijk ‘smeekt’ om een luxe verblijfsaccommodatie. Ontdek het project hier.

Lees ook:

Recreatief vastgoed. Juist nu!

Kan ik dan nergens meer heen met mijn vermogen? Je vraagt het je vandaag de…

Boutique Hotel Philippine in PZC

Of Boutique Hotel Philippine een succes wordt, is geen vraag. Gasten staan Pasen 2025 in…

Belangstelling voor Hotel Sint Joris in Middelburg slaat alles

Voor de argeloze bezoeker moeten er nog wat draken worden verslagen vóór Hotel Sint Joris…

Back To Top